• info@kekovaholiday.com
  • 05352243806

Kekova Adası Bilgi

Kekova Adası Bilgi


Antalya’nın Demre İlçesi yakınlarındaki dünyaca ünlü Kekova Adası’nın üstünde ve denizin içinde yatan tarih gün ışığına çıkarılıyor.

Kekova Adası’nın batı ucundaki ’Dolichiste Antik Kenti’ ile kuzeyindeki ’Batık Kent’in karada ve denizdeki tarihi araştırılıyor. Konya Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sualtı Arkeolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Erdoğan Aslan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan sualtı arkeoloğu Kenan Beşaltı ve üç arkeoloji öğrencisinin yer aldığı 5 kişilik ekip, iki antik kentte çalışma yürütüyor.

Kekova Adası’ndaki iki yerleşim biriminden biri olan Batık Kent, 700 metre uzunluğunda. Antik kentte 3 – 4 kata varan, teras biçiminde Roma ve Bizans yapıları yer alıyor. Kekova Adası’ndaki ikinci yerleşim alanı, adanın batısındaki Tersane Koyu’nda yer alan Dolichiste Antik Kenti. Bu antik kentte tespit edilen Helenistik Dönem’e ait bir kule, liman ve liman yapıları bulunuyor. Antik kentte üç büyük kilise ve iki şapel yer alıyor.

Çalışma Grubu Başkanı Dr. Erdoğan Aslan, çalışmalarını Tersane Koyu’nda sürdürdüklerini belirterek, “Buradaki yerleşimin, kentin planlarını çıkarıyoruz. Diğer taraftan eş zamanlı, sualtı ekibi olarak buranın limanında ve çevresinde sualtı araştırmaları yapıyoruz. Burada Hristiyanlık dönemi ağırlıklı olmak üzere, Helenistik Dönem’den başlayan bir yapılaşma söz konusu. Şu anda yaklaşık 150-200 kadar konut, işlik, sarnıç, kent dokusu tespit etmiş bulunmaktayız” diye konuştu.

Kekova Adası’nın doğusundaki bölgede 13 – 20 metre derinlikte, M.Ö. 3’üncü yüzyıldan kalma Rodos tipi amforalar belirlediklerini aktaran Dr. Erdoğan Aslan, “Ayrıca M.S. 5-6’ncı yüzyıldan kalma çok sayıda Bizans amforası tespit ettik. Bu amforalara göre, Rodos’tan kalkan ve Myra’ya gelen bir geminin burada battığını tahmin ediyoruz” dedi.